Kalbos raidos sutrikimų osteopatinis gydymas

Kalbos raidos sutrikimų osteopatinis gydymas

Kalbos raidos vėlavimas stebimas tarp 4-10% vaikų, kurių amžius nuo 3 iki 4 metų. Dažniausiai pirmą kartą problema pastebima planine tvarka apsilankius pas logopedą, prieš pradedant lankyti vaikų darželį.

Į logopedą kreipiasi tėvai, susirūpinę vaiko kalbos sutrikimu. Bet logopedas atkreipia dėmesį į daug faktorių: bendrą vaiko išsivystymą, dėmesio koncentraciją, tartį, kalbos suvokimą, jų tarpusavio ryšį. Kalbos sutrikimo ištakos gali būti dėl sunkaus motinos nėštumo, sudėtingo gimdymo, vaikystės traumų. Logopedas savo pastangas sutelkia į garsų išraišką, kalbos supratimą ir suvokimą, artikuliacinio aparato vystymąsi, aktyvaus ir pasyvaus žodyno formavimą ir plėtrą. Tačiau, vienas logopedas ne visada gali atlikti efektyvią korekciją. Patologijos priežasčių išaiškinimas ir gydymo derinimas su kitais specialistais gali būti labai sėkmingas ir sutrumpinti gydymo laiką.

Kalbos raidos sutrikimų osteopatinis gydymasJeigu logopedinių problemų priežastis yra somatinės disfunkcijos, tai jas reikia šalinti osteopatiniu gydymu ir kuo anksčiau, geriausiai iki tol, kol vaikas pradės kalbėti ar net tarti kokius nors garsus. Tačiau nereikia nusivilti, jeigu laikas „praleistas“, o problemos jau atsirado ir reikalingas specialistų įsikišimas. Šiuo atveju osteopatas suteiks neįkainojamą pagalbą, visiškai pašalindamas ar zkeliskart sumažindamas somatinės disfunkcijos priežastis. Osteopatas pašalins miofascialinius įtempimus, kaulų ir vidinių organų padėties sutrikimus, pradės normalizuoti fiziologinius procesus ir harmonizuos midline.

Osteopatinis vaikų gydymas sudaro prielaidas nervų sistemos subrendimui, intelektinei (atminčiai, logikai, skaitymui, skaičiavimui ir t.t.) ir psichinei veiklai. Vaikams turintiems nežymių motorikos sutrikimų, susiformuoja savęs aptarnavimo įgūdžiai, pagerėja galimybės visapusio judėjimo organizavimo vystymuisi. Sutrikus artikuliacinei motorikai, atsirandančiai esant neteisingam, nesubalansuotam liežuvio raumenų darbui, padidėjusiam seilių išsiskyrimui ir kt., po keleto apsilankymų pas osteopatą, tos funkcijos akivaizdžiai normalizuosis. Taip pat pastebimai pagerėja kalbos supratimas, regimoji ir girdimoji atmintis bei suvokimas, loginis ir erdvinis mąstymas. T.y. osteopatas sukuria sąlygas, bazę kalbos raidos sutrikimų koregavimui pas logopedą, – taip pat bendram vaiko vystymuisi.

Mūsų centre osteopatas Ježi Rungo turi didelę darbo su vaikais, turinčiais kalbos raidos sutrikimų, patirtį. Todėl, nesvarbu kokios yra logopedinių problemų priežastys, somatinių disfunkcijų osteopatinė korekcija visiškai jas pašalins ar sumažins iki minimumo, leis jūsų vaikui greičiau ištarti visą spektrą garsų su pasitikėjimu ir be iškraipymų.

Stipriausi Lietuvoje 2017