Osteopatinė pagalba naujagimiams

Osteopatinė pagalba naujagimiams

Osteopatinė pagalba ypač svarbi ir efektyvi iškart po gimimo, pirmosiomis mažylio gyvenimo dienomis: ji padeda išvengti įvairių somatinių disfunkcijų, atsirandančių naujagimiui po to, kai jis devynis mėnesius išbuvo susirietęs į kamuolėlį mamos įsčiose, taip pat po gimdymo.

Osteopatine pagalba naujagimiams

Net jei gimdymas buvo sėkmingas ir kūdikis jaučiasi gerai, gydytojas osteopatas įvertins jo bendrą būklę: jo stuburo išsivystymo proporcingumo atitikimą, galimą galūnių asimetriją ir jų tonusą, judėjimo ribotumą ir galimas deformacijas kaukolės kauluose, krūtinės ląstoje, minkštųjų audinių įtempimus pilvo ertmėje ir srityje, ir pan. Paskui, osteopatas, suskystintomis švelniomis osteopatinėmis techninėmis priemonėmis harmonizuos, centruos kūną, išspręsdamas pastebėtas problemas.

Jeigu gimdymas buvo komplikuotas, osteopatinė specialisto pagalba būtina.

Po cezario pjūvio kūdikis gali kentėti dėl nepakankamo audinių išsivystymo. Audinių išsivystymui palankias sąlygas sudaro naujagimio slinkimas gimdymo takais; audinių išsivystymas tiesiogiai įtakoja vaiko bendrus kūno judesius.

Esant nedideliems vystymosi sutrikimams įsčiose, jeigu virkštelė apsisuko aplink vaiko kaklą, esant priešlaikiniam arba daugiavaisiam gimdymui, taip pat gali pasireikšti ankščiau aprašyti simptomai; prie jų dar prisideda sutankėjęs kvėpavimas (susijęs su labai maža mažylio krūtinės ląstos apimtimi).

Jeigu gimdymo metu buvo taikomas skatinimas, gimdymas užsitęsęs, ypač greitas, naudojamas išstūmimas/išspaudimas, jeigu kūdikio pirmeiga yra veido, kaktos arba sėdmenų, vaikui gali pasireikšti sąnarių disfunkcijos stubure, pečių juostoje arba dubenyje.

Osteopatinė pagalba naujagimiui reikalinga, jeigu:

  • galva visada pasukta į tą pačią pusę;
  • viena iš galūnių atrodo beveik nejudri;
  • verkia, kai guli ant nugaros, bet nurimsta, kai jį paima ant rankų;
  • jaučia diskomfortą ir jis lenkiasi atgal, kai jį ima ant rankų;
  • verkia keičiant vystyklus, sauskelnes arba perrengiant;
  • neramus miegas ir dieną, ir naktį;
  • verkiant dreba smakras;
  • žarnyno diegliai pavalgydinus;
  • verkia prisilietus prie galvos, užmaunant kepuraitę; verkia prilietus veidą prausiant.

Mūsų centre dirbantis osteopatas Ježi Rungo turi didelę darbo patirtį su naujagimiais, todėl osteopatinis gydymas ankstyvame amžiuje įgalina visiškai pašalinti nervų sistemos hipoksinių ir mechaninių traumų priežastis ir pasekmes, tai taip pat normalizuoja vaiko raumenų tonusą, atstato teisingus refleksus ir vystymosi tempą.

Stipriausi Lietuvoje 2017