Kokias problemas slepia neramus kūdikio miegas?

Kokias problemas slepia neramus kūdikio miegas?

 

Daugeliui mamų atrodo, jog neramus kūdikio miegas pirmaisiais gyvenimo metais – pakankamai normalus reiškinys. Vis dėlto, šiuo atveju svarbu išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių mažylis prastai miega ir dažnai verkia, kadangi kūdikio miego sutrikimai gali tapti ir kur kas rimtesnių sveikatos sutrikimų simptomu.

Nevertėtų jaudintis tuomet, kai kūdikiai naktį prabunda tam, kad pavalgytų. Mažyliai iki pusės metų dažniausiai valgo kas 3 valandas, o vaikai, kurie yra maitinami mišiniais, dažnai prabunda vien tam, jog suprastų, jog mama yra šalia – tai jiems padeda nusiraminti ir leidžia vėl pasinerti į saldų miegą.

Kūdikio ranka

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog mažyliai, kuriems dar nėra net trijų savaičių, neturi ir pastovaus miego rėžimo. Praėjus maždaug 40 dienų nuo gimimo, pradeda formuotis trys budrumo periodai, kurie trunka ne ilgiau kaip 20 minučių. Vaikams, dar nesulaukusiems dviejų mėnesių, šie periodai trunka maždaug vieną valandą, o nuo 3 mėnesių iki maždaug 1,5 – 2 metų budrumas susiformuoja reguliariai.

Kūdikis ir mama

Neramus kūdikio miegas gali varginti ir tuomet, kai mažyliui ima dygti pirmieji dantukai. Juk ir mes patys, kamuojami dantų skausmo, prabundame kur kas dažniau. Tuomet, kai dantis pradeda skverbtis pro dantenas, vaikas gali rėkti ar garsiai verkti per miegus. Dažniausiai mažyliui dantenas labiau maudžia, o ne skauda, tačiau bet kuriuo atveju jam tenka patirti didžiulį diskomfortą. Tai ne visuomet baigiasi ašaromis, tačiau kūdikis tuomet gali pradėti aktyviai šokinėti, šliaužioti ar viską dėtis į burną. Nors sunku suvokti, tačiau jeigu vaikas nėra vyresnis kaip 5 – 6 mėnesių, tokia reakcija į dantų skausmą yra visiškai normali. Sunerimti reikėtų tuomet, kai mažylis jau yra šiek tiek vyresnis – tuomet kūdikio miego sutrikimai gali būti kur kas rimtesni nei kamuojantis dantų skausmas.

Atsižvelgiant į tai, kokio amžiaus yra kūdikis, priklauso ir normali jo miegojimo trukmė:

Kūdikio miego laikas 1

Mažyliai iki 1 mėn. miega beveik 24 valandas per parą

Kūdikio miego laikas 2

1 – 5 mėn. kūdikiai miega 17 – 18 valandų;

Kūdikio miego laikas 3

– Vaikų nuo 6 mėn. iki vienerių metų miegas trunka maždaug 14 – 15 valandų

Kūdikio miego laikas 4

Vaikai nuo 1,5 metų nakties metu miega 10 – 11 valandų ir dažniausiai 1,5 – 2,5 val. skiria pietų miegui

Šauktukas

Vis dėlto, kiekvieno mažylio miego trukmė gali šiek tiek skirtis, tačiau jeigu pastebėjote, jog vaikas išvis nemiega dienos metu ar pusę nakties yra visiškai žvalus, tai dar nereiškia, jog būtent tiek miego jam užtenka. Tuomet rekomenduojama paieškoti šios nemigos priežasčių, kadangi toks energingumas, kuris dažnai yra lydimas ir miego trūkumo, gali privesti prie didelės įtampos ar net nestabilios psichikos. Tad jeigu mažyliui neskauda pilvuko, dantukai dar nedygsta, tačiau kamuoja nereguliarus ar neramus kūdikio miegas, vertėtų pradėti ieškoti rimtesnių priežasčių.

Užsirašykite nemokamai osteopato konsultacijai:

NERAMUS KŪDIKIO MIEGAS – RIMTŲ PROBLEMŲ PASEKMĖ

Mamos dažniausiai skundžiasi dėl tokių mažylius varginančių simptomų:

Kūdikis ir mama

• Vaikas sunkiai ir ilgai negali užmigti;
• Naktimis dažnai pabunda ir verkia;
• Isteriškai rėkia ir niekaip negali nusiraminti;
• Verkdamas riečia galvą atgal;
• Per naktinius isteriškus priepuolis atsisako motinos krūties ar mėgstamo čiulptuko;
• Dėl pernelyg didelio pieno kiekio mažylis įsikimba į krūtį ir jos neatiduoda net praėjus pusvalandžiui ar valandai;
• Pradeda verkti reguliariai kas vakarą tuo pačiu metu.

Visi šie simptomai rodo, jog vaikutis patiria stiprų diskomforto jausmą ir bando su tuo kovoti. Visa tai neleidžia pereiti į gilią miego fazę, o tai reiškia, jog mažylis negauna pilnaverčio poilsio. Pasitaiko atvejų, kuomet nusiraminti padeda mamos krūtis, tačiau toks sprendimas tik trumpam padeda vaikui pajusti komfortą. Tuomet, kai jo būsena tampa nepakeliama, jis atsisako krūties ir pradeda be paliovos verkti.

Patiems nuspėti, kokias priežastis slepia neramus kūdikio miegas yra pakankamai sudėtinga, kadangi vienas vienintelis kauliukas, pasislinkęs nors vienu milimetru gali sutrikdyti kraujo patekimą į smegenis ir tokiu būdu privesti prie aiškiai jaučiamo diskomforto. Pirmiausia sutrinka kraujo ir stuburo smegenų skysčių tekėjimas, padidėja spaudimas galvoje ir dėl šios priežasties naujagimį neramina pastovūs galvos skausmai. Kūdikis su patirta gimdymo trauma primena suaugusį, kuris ant galvos užsideda pernelyg siaurą kepurę – pradeda kamuoti galvos skausmas, atsiranda pykčio protrūkiai, irzlumas, gali susilpnėti regėjimas. Deja, tačiau panaikinti šių simptomų dažniausiai lengvai nepavyksta.

Logiška, jog mažyliui toks nuolatinis diskomforto jausmas yra nepakeliamas – būtent dėl šios priežasties daugelis vaikų nemėgsta dėtis kepurės, o nuolatinis verkimas ir žindimas yra vienintelis būdas nors trumpam nuimti galvos spaudimą. Vaikai, turintys tokią traumą, dažnai gali nesustodami verkti, rėkti ar čiulpti žinduką.

KŪDIKIO MIEGO SUTRIKIMAI – DĖL NENUSTATYTOS GIMDYMO TRAUMOS

Visi šie simptomai byloja apie gimdymo metu patirtą traumą, apie kurią mamos dažniausiai net nežino. Jos įsitikinusios, jog gimdymas praėjo sklandžiai, tačiau kalbant su mamomis išaiškėja, jog gimdymas buvo sukeltas medikamentais anksčiau negu turėjo įvykti natūrali gimdymo proceso pradžia. Dažniausiai gimdymo traumos priežastys būna šios:

• Gimdymo procesas buvo pagreitintas arba užtęstas;
• Vaisiaus vandenys buvo pradurti intervenciniu būdu dar gimdymo pradžioje, o sąrėmiai buvo stimuliuojami „Oksitocinu“;
• Buvo naudojama epidūralinė anestezija;
• Kūdikis buvo išimamas vakuuminiu būdu, gimdymo metu buvo spaudžiamas pilvas;
• Stūmimo periodas tęsėsi ilgiau kaip pusvalandį ir t.t.

Daugelis mamų, kurių vaikai atėjo į šį pasaulį Cezario pjūvio pagalba, yra įsitikinusius, jog jų vaikai yra visiškai sveiki – naujagimiai esą išvengia spaudimo ir todėl niekas negali jų traumuoti. Vis dėlto, toks požiūris – išties klaidingas, kadangi viskas vyksta kur kas sudėtingiau ir gamtą ne taip paprasta apgauti. Būtent natūralus gimdymas leidžia mažyliui šiame pasaulyje atsirasti nekenksmingu, natūraliu būdu. Sąrėmių metu mamos raumenys tiesiogiai veikia kūdikio skeletą, taip lengvai ištiesiamas stuburas, iš plaučių išsistumiamas vandens perteklius ir tuomet mažylis gali padaryti pirmąjį įkvėpimą. Gimdymo metu patirtas stresas sukelia didelį hormonų antplūdį ir įjungia tam tikras už adaptaciją prie aplinkos atsakingas smegenų zonas. Be to, vaikai, gimę Cezario pjūvio pagalba patiria didelį slėgio (spaudimo) skirtumą išėmimo metu, todėl galima teigti, jog šie mažyliai turi gimdymo metu patirtą traumą.

Užsirašykite nemokamai osteopato konsultacijai:

KŪDIKIO MIEGO SUTRIKIMAI – DĖL NENUSTATYTOS GIMDYMO TRAUMOS

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog mažyliai, kuriems dar nėra net trijų savaičių, neturi ir pastovaus miego rėžimo. Praėjus maždaug 40 dienų nuo gimimo, pradeda formuotis trys budrumo periodai, kurie trunka ne ilgiau kaip 20 minučių. Vaikams, dar nesulaukusiems dviejų mėnesių, šie periodai trunka maždaug vieną valandą, o nuo 3 mėnesių iki maždaug 1,5 – 2 metų budrumas susiformuoja reguliariai.

Vis dėlto, nepriklausomai nuo to, kiek laiko praėjo nuo gimdymo, pradėjus lankytis pas osteopatą, vaiko savijauta iškart turėtų pagerėti. Gimdymo traumos gydomos bet kokio amžiaus vaikams, tačiau anksčiau pradėjus galima tikėtis kur kas geresnių rezultatų.

Yra trys etapai, kurių metu gimdymo trauma dar labiau įsitvirtina vaiko kūne:

1. Kada vaikas stojasi ant kojyčių;

2. Sulaukus 7-8 metų amžiaus, kuomet sutvirtėja kaukolė;

3. Kada įvyksta lytinis brendimas ir šokteli ūgis (mergaitėms – maždaug 10 – 12 metų, berniukams – 2 metais vėliau).

Kūdikio pėdos

Osteopato sesijų metu atstatomas taisyklingas kaulų išdėstymas – tuomet normalizuojasi galvos kraujotaka ir vaikas patiria didelį palengvėjimą. Dažnai po pirmojo seanso vaikai iš karto pradeda geriau miegoti, o daugelis naujagimių, panirę į 5 – 7 valandų gilų miegą netgi praleidžia maitinimą, tad vis rečiau kamuoja ir neramus kūdikio miegas. Visa tai – geras ženklas, kadangi tokiu būdu jų organizmai atsistato ir po truputį susinormalizuoja spaudimas, išlyginami galvos kaulai ir kūdikio smegenys pirmą kartą per visą gyvenimą pradeda gauti pilnavertį maitinimą. Galiausiai visa tai priveda prie akivaizdaus sveikatos pagerėjimo ir tiek dieninis, tiek naktinis miegas normalizuojasi.

Užsirašykite nemokamai osteopato konsultacijai:

APIE GYDYTOJĄ

Patirtis ir specializacija 

• nuo 2000 m. studijavo manualinė terapija Prancūzijoje (Dijon). Dirbo su suaugusiais ir vaikais atstatant atramos judamojo aparato sutrikimus.

• nuo 2002m. studijavo “Sutherland College of Osteopathic Medicine” (Belgija). Naujas požiūris į organizma kaip visuma.

• baigė “German School of Osteopathy”(Voketija), kuri yra tarptautinės organizacijos OSEAN (Osteopathic European Academic Network) narė.

• nuolatos mokosi Europoje ir kelia kvalifikaciją pas žymiausius Prancūzijos, D.Britanijos, Vokietijos, JAV, Belgijos, Australijos ir kitų šalių osteopatus

Gydytojas apie save

Praėjo nemažai laiko nuo tada, kai pradėjau domėtis netradicine medicina, ir jau daugiau nei 10 metų mokausi osteopatijos meno. Jei paklaustumėte, kodėl osteopatija – iškart negalėčiau atsakyti.

Mano susidomėjimo pradžia kyla iš mokyklos laikų, kai informacijos apie netradicinę mediciną buvo be galo mažai. Tais laikais mūsų šeima prenumeruodavo žurnalą „Sveikata“, kur aš ir rasdavau šiek tiek straipsnių apie tai, kaip galima padėti žmogui netradiciniu būdu (taškinis masažas, akupunktūra, manualiniai metodai veikti organizmą). Buvo matyti, kad šie gydymo metodai veikia ne blogiau nei tradiciniai gydymo būdai. Tai sutapo su mano susidomėjimu rytų filosofija, paveikusia mano pasaulėžiūrą.

Osteopatas ir kūdikis

Osteopatas

Tai buvo pirmas postūmis susidomėti šia įdomia medicinos sritimi. Tai dar nebuvo osteopatija, tačiau – epilogas mano tolimesnei sėkmingai veiklai. Vėliau studijavau institute, dirbau ligoninėje. Mano domėjimasis išaugo iki įvairių manualinio poveikio metodų tyrinėjimų: manualinės terapijos, taikomosios kineziologijos.
Pirmoji tikroji pažintis su osteopatija įvyko Prancūzijoje, kur aš stažavausi ir stebėjau kaip osteopatas atsargiais prisilietimais „raganauja“ virš kūno. Iš pradžių tai atrodė gana neįprasta, jokio stipraus ar agresyvaus poveikio kūnui. Kaip tai įmanoma?

KAIP MES DIRBAME

Forma

Žingsnis 1: užsirašykite nemokamai osteopato konsultacijai

Kalendorius

Žingsnis 2: susisieksime su Jumis ir suderinsime konsultacijos laiką

Žemėlapis

Žingsnis 3: ateikite į nemokamą konsultaciją (trukmė ~ 15 min).
Vieno seanso kaina: 60 €, trukmė – 45 min.

Užsirašykite nemokamai osteopato konsultacijai:


Prašome sutikti su rinkodaros slapukais, kad galėtumėte užsiregistruoti.

+370 616 70 330

Birželio 23 – iosios g. 15, LT – 03206, Vilnius

Vartelių kodas

Stipriausi Lietuvoje 2017